30 June 2013

Singapore Flyer

Cyberedhoy, Singapore
30.06.13

Kincir raksasa, kalau di Dufan namanya Bianglala. Lain lagi di Singapore, mereka kasih nama Singapore Flyer (SF). Kincir setinggi165m ini adalah salah satu yang terbesar di dunia juga salah satu atraksi wisata terbesar di Asia. Mulai dibuat pada bulan September 2005 dan diluncurkan pada tahun 2008. SF menjanjikan lebih dari sekedar pandangan, tapi panorama yang menangkap cakrawala Marina Bay dengan sekilas tetangga Malaysia dan Indonesia.


Kita beli tiket online seharga SG$ 20 dan ambil di kantor pemasaran yang juga salah satu mall dibawah SF ini. Sambil nunggu malam biar bisa lihat lampu-lampu kota, kita kuliner dulu di food court. Pilihan memang banyak disini. Gue coba chinese food dengan pesan mie mirip kwetiau, ternyata rasanya lebih enak bikinan abang2 dengan gerobak dorongnya di Jakarta tuh. Nyesel beli!


Sekitar jam 8 malam sudah cukup gelap untuk naik SF, pas gue liat sih penjaga yang mengarahin kita naik ke kapsul itu berdiri di pinggir walkway tanpa pengaman. Meskipun dibawahnya ada safety net, tapi tetep aja berisiko jatuh kalo kepleset. Lumayan tuh jaraknya sekitar 5m ke safety net dan bisa 15m ke lantai dasar.


Nah, ternyata di kapsul gue isinya rombongan keluarga dari Indonesia juga. Hampir semua tempat wisata di Singapore isinya orang kita. Ini negara kaya karena orang kita konsumtif kali ya, haus hiburan jadi Singapore merupakan alternatif negara maju terdekat sebelum pada menjelajah Eropa. haha...gitu sih kalau gue 'nguping turis dari sini.


Fun Facts about the Flyer

How many men lying from head-to-toe make up the diameter of Singapore Flyer? Just exactly how tall is the Flyer? Discover some fun facts about the world’s largest giant observation wheel!

Vital Statistics

Diameter: Singapore Flyer is 150 metres in diameter – about the length of 87 Singaporean men lying down head-to-toe. The average Singaporean man is 1.72m tall. 
Height: Singapore Flyer measures 165 metres in height – about the height of a 42-storey building. To amuse your child, describe the height as “31 male giraffes stacked on top of one another”. The average height of a giraffe is 5.3 metres.
Land area: Singapore Flyer stands on 33,700m2 or 363,000 ft2 – an area that will fit 172 tennis courts or 1,120 parking lots. A typical parking lot is 30m2.
Capsule size: Each capsule is 4 metres x 7 metres – about the size of a city bus. There are 28 capsules. Each capsule can carry up to 28 passengers.
Speed it travels: 0.24m per second, or 0.76km/h.
Total capacity per revolution: 784 passengers.


Boarding & Flying

Boarding: To board the capsule, you use the “step on platform” – it’s like walking on level ground into the capsule. There are two synchronised doors and two platforms on each side – making it easy for the elderly and those in wheelchairs to get on and off.
Rotation: Each rotation is about 32 minutes.
Smooth Rotation: Singapore Flyer is designed and built to rotate smoothly under various wind conditions at high altitudes – thanks to precision wind engineering.
View Radius: On board Singapore Flyer, you can see up to 45 kilometres away – that’s 3 kilometres more than the entire length of our island city. From the Flyer, you’ll be able to see Changi Airport, Sentosa Island, and even parts of Malaysia and Indonesia.


Design & Technology

Design: Singapore Flyer is the brainchild of world renowned architect Dr. Kisho Kurokawa (Japan) and architectural firm DP Architects (Singapore). The design is notably “avant-garde” – experimental and innovative while emphasizing simplicity and harmony.
Technological Wonder: Singapore Flyer uses a slim ladder truss rim – not the usual triangular rim used by other observation wheels.




Written & Photos by Edhoy
Reference : http://www.singaporeflyer.com/about-us/fun-facts-about-the-flyer/
© 2013 by Cyberedhoy Inc, Allrights Reserved

No comments:

Post a Comment