30 June 2013

S.E.A. Aquarium

Cyberedhoy, Singapore
30.06.13

Weekend kali ini kita mengunjungi Sentosa Island di Singapore untuk yang kedua kalinya. Tapi kali ini untuk lihat wahana baru South East Asia Aquarium, atau yang dikenal dengan SEA Aquarium. Menurut Guiness Book of Record, ini adalah aquarium terbesar di dunia saat ini.

Nah, berhubung kita datang pas weekend, sudah pasti rame banget. Pengunjung tetep aja dijejali turis dari Indonesia. Untuk masuk ke area gedung aja butuh waktu setengah jam antri beratus-ratus meter. Ternyata sampai di dalam, masih antri lagi 1.5 jam buat masuk ke arena aquarium itu. 

Awal masuk sih gue pikir ini bangunan mirip mall, di sisi kiri ada Museum Maritim-nya,mulai dari jaman purba sampai Kejayaan Malaka dan Sriwijaya juga ada di sana. Memorabilia jadoel dari Palembang dan Malaka tempo dulu, lengkap dengan cerita visual asal muasal Laksamana asal China dari jaman Kaisar Ming merantau sampai Asia Tenggara ini.

Sambil lama antri itu kita posisinya di bagian belakang replika ukuran sebenarnya dari kapal asal China yang merantau ke Asia Tenggara abad pertengahan dulu. Di situ kita lihat visual 4D apa aja sih yang dibawa mereka di kapal. Mulai dari stok makanan sampai koleksi binatang seperti Badak bercula satu dan Jerapah.

Setelah capek antri, akhirnya kita masuk ke lorong yang diselimuti kaca, kita bisa lihat diver yang lagi bersihin kaca atau kasih makan ikan. Orang-orang pada foto dengan background itu, heraan deh, mau liat ikan apa diver sih? hehe...Awalnya sih mirip Sea World di Ancol. Tapi di dalemnya gede banget dan koleksinya lebih banyak. Dilengkapi juga sama cafe di tengah-tengah.


Things to do at S.E.A. Aquarium:

At the Strait of Malacca and the Andaman Sea, observe ocean predators swimming beneath your feet as you walk across a glass floor.

Venture beneath the Strait of Karimata and the Java Sea to watch pompano, threadfin and goliath grouper weave through the splintered hull of a shipwreck.

Discover the mangroves and their inhabitants along the coast of the Bay of Bengal. See a patch reef of brain and staghorn corals teeming with unique fish found in the Laccadive Sea.

Catch sight of a giant spider crab in cold-water habitat and be mesmerized by the pulsating movements of several species of sea jelly.

Watch manta rays and leopard sharks glide across the open oceans, and follow warm-water fish through coral reefs of the Red Sea.

Encounter blue-spotted stingrays, as well as schools of sweeper and silver batfish, in the warm waters of the Arabian Sea.

Be astounded by the diversity of fish as you travel across the Great Lakes of East Africa, you'll be amazed by every color of the rainbow.

Find lionfish, lobsters and moray eels hidden within the rocks of the South China Sea, where kids can pop their heads into crevices in the cave to get a close-up view.

Under the glass dome of Shark Seas, find endangered species like the scalloped hammerhead shark, silvertip shark and sandbar shark -- one of the largest coastal sharks in the world.

At the Discovery Touch Pool, handle the knobbly sea star, sea cucumber and pencil urchin -- fun for the whole family!
 


Written & Photos by Edhoy
© 2013 by Cyberedhoy Inc, Allrights Reserved

No comments:

Post a Comment